Dovolená v Egyptě – co vás čeká a nemine

Egypt je jednou z populárních dovolenkových destinací, a to z dobrého důvodu. Je to země s bohatou historií a množstvím starověkých památek. Pro ty, kteří si raději odpočinou na pláži, nabízí spoustu letovisek, kde se o vás plně postarají. Navíc nabízí příjemné teplé podnebí, s minimální šancí na déšť.
letecký pohled na Egypt
 
Čech, zvyklý na naše způsoby, se tu však může dočkat i několika překvapení. Tím prvním je, že za každou službu se platí tzv. bakšiš, tedy peníze navíc. Je zvykem například nechávat něco málo pro zaměstnance hotelu, který má na starosti váš pokoj. Na druhou stranu je třeba říci, že zaměstnanci jsou vesměs úslužní a velmi ochotní a pracovití.
 
Další poměrně závažná věc se týká pití. Zatímco u nás jsme zvyklí, že i voda v kohoutku má dobrou kvalitu a je možné si ji například natočit do skleničky a pít, v Egyptě tomu tak není, a to ani v dobrých hotelech. Proto se doporučuje kohoutkovou vodu používat pouze na mytí, a k pití (ale třeba i na čištění zubů) si vzít balenou. Jinak vám hrozí střevní potíže a zkažená dovolená.
 západ Slunce nad pyramidami
Zvykem, který v Čechách nemáme, a který může našinci připadat otravný, je to, že v žádném obchodě nenajdete u výrobku ceny, a to ani u základních potravin či věcí denní potřeby. Zde se totiž na ceně jakéhokoliv zboží vždy domlouváte s prodejcem. Nebo spíše smlouváte. Proto se připravte, že žádný nákup nebude zrovna rychlý, zvlášť když toho potřebujete více.
 
S prodejem souvisí i neodbytní pouliční prodejci. Najdete je prakticky u všech památek. Jen vylezete z autobusu, a už vám nabídnou cokoliv od suvenýru po vlastní babičku, vše za dolar. A věřte, že jich je hodně. Oblečení jsou obvykle v tradiční róbě, s turbanem na hlavě. Nejlepší je ignorovat je, vzhledem k tomu, že věci, které nabízejí, často postrádají kvalitu.
 
Na co je třeba se také připravit, je prudký kontrast mezi turistickými letovisky a běžnými egyptskými městečky. Samozřejmě ty větší, jako například Luxor, se od klasických metropolí příliš neliší, avšak menší městečka na venkově jsou plná nedostavěných či polorozbořených domů. Na ulicích i ve vodních kanálech, používaných k zavlažování se povaluje spousta odpadků.
 
Nejčastějším dopravním prostředkem (samozřejmě opět mimo velkých měst) je osel. Tato zvířata jsou buď využita jako nákladní, tažná, či jezdecká. Pro většinu obyvatel venkova je totiž auto nedosažitelný luxus. Na druhou stranu ti, co auto mají, by si u nás vysloužili označení „piráti silnic“. Dopravní předpisy jsou zde pouze doporučeními, kterými se můžete řídit. Možná i z toho důvodu je všude spousta maskovaných zpomalovacích prahů.
 
Jako poslední věc, která vás při průjezdu Egyptem může poměrně dost zarazit, je to, že na venkově prakticky na každé křižovatce sedí muž se samopalem. Samozřejmě se nejedná o teroristy, ale o organizované hlídky.
 
Egypt je rozhodně krásná země, plná kontrastů, která stojí za navštívení. Pokud jste tam dosud nebyli, vřele doporučuji.