Přesnost nade vše

Je už za námi ta doba, kdy byly na trhu jen ty klasické mechanické váhy s jednou nebo dvěma miskami uložené v papírové krabici. Přesto i tyto váhy mají stále své zastánce, protože má váživost až 13 kilogramů.
stará kuchyňská  váha
Vybereme si klasiku nebo novinku?
Jednou jsem rozdávala recept na koláč, kde byly napsány všechny suroviny na váhu. Některé známé si recept vzaly bez řečí, ale jedna řekla: „Já bych musela vytahovat váhu, tak to raději ten recept nechci.“ Tehdy jsem ji neuměla poradit, ale dnes bych jí řekla, ať si koupí váhu digitální, kterou může mít položenou kdekoliv při ruce bez zbytečné krabice. Je menších rozměrů a některá jsou dokonce i bez misky.
Dnes je opravdu velký výběr digitálních vah, které můžeme používat v domácnosti. Vybrat si můžeme z plastu, nerezu nebo ze skla. Užitečnou funkcí vah je dovažování, které nám umožní, abychom všechno zvážili v misce, ve které budeme zároveň ingredience míchat. U některých najdeme v nastavení i vodu nebo mléko v mililitrech.

Kolik kilogramů?
Běžná váživost digitálních vah je tři až pět kilogramů. Váhy nad pět kilogramů v běžné domácnosti asi nevyužijeme, možná jen při větším zavařování nebo při pěstování produktů na prodej.
S nádobou nebo bez ní?
Pokud se rozhodneme pro váhu s podnosem, mysleme na to, aby byl odnímatelný a snadno omyvatelný. U všech činností při přípravě jídel by měla být dodržována hygiena. V tomto směru je nejlepší nerez materiál, který je odolný korozi, dobře se umývá a nepřenáší chuti a pachy. Velkým konkurentem je sklo, které navíc bude vypadat dobře na naší lince. Plast nám sice nedá takový komfort, ale bývá nejlevnější.
digitální váha
Závěsná nebo dietní?
V případě, že máme málo prostoru na lince, můžeme váhu zavěsit na zeď. I když toto řešení známe z dřívějška v podobě mechanické, dnes zavěsíme váhu digitální s váživostí do 3 kg.
K přípravě domácí kosmetiky nebo pro nemocné trpící cukrovkou bychom mohli využít váhu dietní, která nám naváží s přesností 0,1g. Můžeme ji ocenit i v případě, že potřebujeme zhubnout, na cesty nebo při přípravě kojeneckých jídel. U dražších typů je vybavení rozšířeno o výpočet nutričních hodnot. Tato váha mívá váživost jen 500g.

Zveřejněno v Nezařazené